How-to’ voor de ouders
Veel papa’s en mama’s zijn nog zenuwachtiger dan hun kind(eren) als ze bij ons komen. Ze weten zich geen houding te geven. De een strooit met instructies naar haar/zijn kind: “Nergens aankomen, hoor!” en “Netjes een hand geven en met twee woorden spreken.” De ander ziet het al gebeuren: “Het doet geen pijn!” Echt niet. Wees een grote jongen.” Weer een ander gaat maar ergens stilletjes in een hoekje met zijn of haar mobiel zitten terwijl de andere ouder zich alvast indekt: “Hij heeft niet goed gepoetst hoor! Want we waren gister naar een feestje en….” Dus tja…wat doe je nu eigenlijk als je bij ons over de vloer komt?
Tip: Wees jezelf
Nou, wees vooral jezelf, zou ik zeggen. Toen ik nog geen kinderen had, dacht ik dat het niet zo moeilijk zou zijn. Die van mij zouden altijd beleefd zijn en zich niet verwend gedragen. Ik zou ze nooit laten snoepen en netjes dagelijks twee stuks fruit en flink veel groente laten eten. Maar blijkbaar leef ik ook gewoon in de echte wereld! Ik snauw ook weleens als ik moe ben. De snackbar is gauw gevonden als het weer laat wordt. En jawel…ook ik kom er soms halverwege de ochtend achter dat de tandenborstels nog kurkdroog zijn. Ik ben ook gewoon een mens, net als jij. Ik oordeel niet zo snel. Jij en je kind zijn wie ze zijn en soms gedragen mensen zich nu eenmaal anders als het een beetje spannend is. Het is okay! Relax…
Tempo
Je kind geeft aan welk tempo we kunnen aannemen. De een springt gelijk in de stoel en ligt meteen met zijn mond open. De ander aarzelt en kruipt even weg achter een been van papa of mama. Weer een ander racet de hele kamer door. Soms is de behandelkamer inlopen al een brug te ver. Het is allemaal goed. Stapje voor stapje komen we er wel. We geven complimenten over elk initiatief dat een kind neemt. We dwingen dus niet. Wat we wel doen is af en toe even doorpakken. We zien of het gedrag echt uit angst is of dat het gewoon even niet zo heel veel zin hebben is. We zijn dus ook duidelijk. Duidelijkheid geeft rust. We nemen je als ouder mee in de duidelijkheid.
Versterken
Het mooiste is als we elkaar kunnen versterken. We coachen graag de ouders zodat ze in hun kracht gaan staan. Dat wil zeggen dat we je zekerder maken in je handelen. Dit kun je thuis uitvoeren, bijvoorbeeld bij het napoetsen van je kind. Wat we je ook kunnen leren is hoe je je kind maximaal kunt ondersteunen tijdens de behandeling. Wat kan je beter wel en beter niet zeggen? Zoals in het intro hebben ouders regelmatig de neiging om te zeggen dat het geen zeer gaat doen. Dat wordt uiteraard met zeer goede bedoeling gezegd. Alleen hoort je kind het woordje ‘zeer’ en daarbij gaat juist een alarmbel rinkelen. Je kind beseft zich dan dat het juist wel zeer kan gaan doen en kan de kont tegen de krib gaan gooien. Logisch…zou ik ook doen…Dus we zijn heel eerlijk in hoe iets kan aanvoelen. Stel dat we namelijk zouden zeggen dat het niks zou voelen en het voelt wel wat….dan is het vertrouwen kwijt.
Overal aanzitten mag
Kinderen mogen juist wel aan heel veel spullen bij ons zitten. Niet omdat we geen grenzen stellen, maar omdat we willen dat ze gewend raken aan onze instrumenten en aan de stoel. Zo laten we bijvoorbeeld kinderen een knopje indrukken van de stoel om een glaasje water in te schenken.
Beleefdheid
We vinden het fijn als kinderen een gesprekje met ons aanknopen. Hoe precies, maakt ons niet uit. Of ze ons nu met ‘mevrouw’ aanspreken of ‘hey jij’, of hun zin nu eindigt met ‘alstublieft’ of niet, het maakt niet uit. Zolang er goed contact is, zijn wij blij. Als je je kind hierbij corrigeert, dan steunen we je hier wel in. Jouw waarden en normen als ouder respecteren we.
Waar ga jij zitten?
Moet je nu wel of niet bij de behandelstoel komen staan? Ook hier proberen we duidelijkheid te scheppen op dat moment. Als je het even niet weet, dan kan je het ook even vragen. Het is geen vreemde vraag. Acuut je stoel compleet aanschuiven en ‘hou mijn hand maar vast’ hoeft echt niet. Mocht dat nodig zijn, dan nodigen wij je daartoe uit. Ook als we willen dat je even meekijkt, dan hoor je het. Een betrokken ouder is altijd fijn en als je ons onze gang laat gaan is dat soms ook prettig.
Positief
Een ding willen we je wel meegeven. Probeer altijd positief te zijn. Zeggen dat het de vorige keer een draaaaamaaaah was in het bijzijn van je kind, helpt echt niet. We snappen wel wat je ermee wil zeggen, maar laten we dat tot het verleden laten. Anders krijgen we een self fullfilling prophecy. Dit keer gaat het gewoon wel heel leuk. Laat het los, komt goed!
Bron: Amsterdent.nl
https://www.amsterdent.nl/blog-post/how-to-voor-de-ouders/