Praktijkinformatie

Wat is het verschil tussen een mondhygiënist(e) en een preventie-assistent(e)?

Een  preventie-assistente  richt zich vooral op het geven van voorlichting over mondverzorging . Daarnaast is zij opgeleid om eenvoudig tandsteen te verwijderen,  tanden te polijsten,  fluoride-applicaties te geven,  kiezen te sealen,  tanden te bleken,  uitleg te geven over tandheelkundige onderwerpen of behandelingen,  kortom alles wat nodig is om de mond gezond te houden.  De preventie-assistente werkt altijd op aanwijzing en onder supervisie van een tandarts.

Een mondhygiëniste is een HBO-opgeleide paramedicus en heeft naast de taken van de preventie-assistente de bevoegdheid en de kunde om ziektes van het tandvlees en het omringende bot te behandelen.  Zij werkt in samenwerking en in overleg  met een tandarts zelfstandig aan het herstel van tandvleesziektes.  Ze werkt dus niet alleen preventief maar ook curatief.  Daarbij is ze bevoegd om verdoving te geven.  Dat gaat dus veel verder dan eenvoudig tandsteen verwijderen.  Na de behandeling rapporteert  zij haar bevindingen aan de tandarts.

In onze praktijk bepalen de tandartsen of behandeling door de preventie-assistente  mogelijk is of dat verwijzing naar de mondhygiëniste zinvol is.